Vaatamata oma üldistele traditsioonidele, erineb sitsiilia köök eri provintsides üsna palju. Liiga tugevad olid rahvaste toitumisharjumused, kes saart eri aegadel asustasid.

Peale mitmekesiste taignas ja vürtsitatud oliiviõliga praetud juurviljaroogade, võib Sitsiilias suupistetena proovida riisist valmistatud Arancini‘t või Sarde a Beccafico‘t (roog sardiinist).

Arancini

Arancini

Sarde a Beccafico

Sarde a Beccafico

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palermos on kuninglikuks toiduks vormiroog peeneimast spagetist – Anelletti al Forno, aga ka Pasta con le Sarde (pasta sardiinidega).

Anelletti al Forno

Anelletti al Forno

Pasta con le Sarde

Pasta con le Sarde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Catanias omab absoluutset esikohta kuulus Pasta Alla Norma, mida nimetatakse nii helilooja Vincenco Bellini kuulsa heliteose auks. Teise kuulsa sitsiillase, Pirandello, nimi anti spagettidele tomatite ja “tuma” juustutükkidega, mida valmistatakse tema kodulinnas Agrigentos.

 

Pasta Alla Norma

Pasta Alla Norma

Pirandello

Pirandello

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ka liha osatakse siin Sitsiilias omamoodi valmistada. Tuntud rulaad “falso magro”, mis on täidetud keedetud muna, singi, hakkliha ja juustuga – kõik see on keedetud veinis ja tomatikastmes, – maitseb ka kõige nõudlikumale gurmaanile. Samuti peetakse delikatessiks noore küüliku- ja sealiha viinereid. Väga populaarne on kitse- ja noore lamba lihast šašlõkk, mis on ohtralt Sitsiilia kuulsate vürtsidega maitsestatud.

Sitsiilia kokad panevad suurt rõhku kalatoitudele: kalmaari ja tindikala praad, täidetud skumbria, kuivatatud tursk juurviljadega, praetud tuunikala, langustid ja molluskid on saareelanike igapäevase toidusedeli lahutamatuks osaks.
Vaid rikka fantaasiaga inimene on võimeline ette kujutama kõiki toite, mida on võimalik valmistada siin kasvavatest ubadest, artitšokkidest, seentest, oliividest, tomatitest, sibulatest, bakhlazaanidest, värvilistest kapsastest. Juurvilju hautatakse ja praetakse, küpsetatakse ja süüakse toorelt, samuti pakutakse garneeringuks liha ja kala juurde.

Kondiitritooted on alati olnud saareelanike menüüs aukohal. Põhiline kohalike kookide ja tortide koostisosa on mesi ja mandlid magusa õrna kohupiimakreemiga. Soovitame proovida kuulsat “cassatat”, mis on valmistatud lambapiima kohupiimast, mandlimäärdest ja sukaadist. Mainima peab veel suurepärast jäätist ja jääsiirupit, mida palaval suvehommikul serveeritakse koos vahukoore ja kuumade pontšikutega. Tõeliseks meistriteoseks on puuviljade ja juurviljade kujulised martsipanid (frutta martorana). Veinidest on populaarseimad Alcamo, Marsala, Malvazia, Etna veinid ja Caltanissetta liköör.