Hotellist visatakse kell 10.00 välja.
Planeeritav praam : kell 10.25 (Siremar) tagasi Sitsiilia saarele.
Praamisõidu aeg : 30 min.
Päeva veedame Marsala soolaväljade ja tuulikute juures + Erice linnas.

Trapani soolaväljad

Sitsiilia läänekaldale jäävad Trapani ja Marsala linnad on juba teistmoodi Sitsiila, kui lärmakas ja ülerahvastatud idarannik või karmikoelisem põhi. Siinne meelsus ja aura on leebemad, siroko on vaibunud, päike sirab ning kõik on kuidagi lill. Läänekallas on kindlasti vähem turistikas, kui ida. Siin laiuvad pikad laiad liivarannad, kuhu Aafrikast pidevalt liivadüüne juurde puhutakse.

Trapani mereäärsel promenaadil on mõnus jalutada. Trapanis asub kohalike sõnul ka linna parim pizzeria Amici Miei (tõlkes “Minu sõbrad”)

Amici Miei Pizzeria
28, Lungo Mare Alighieri Dante – 91100 Trapani (TP), tel. 0923 25907

Marsala

Marsala on mõnusa õhustikuga paik. Taadid mängivad kiriku ees kaarte ja mammid lobisevad puuvarjus.

Marsala tuulikud

Nubia soolabasseinid asuvad vaid mõni kilomeeter Trapanist. Soola tootmine annab isegi Sitsiilia antiiktemplitele selgelt silmad ette. Kui neid templeid on näha nii mõneski kohas, siis mereveest soola aurutamist sellisel kujul polegi varem kohatud (midagi sarnast võib näha vaid Süürias). Ja tegelikult on ju ka soolatootmine päris iidne värk – sellega tegelesid Nubias juba foiniiklased.

Asja iva on laias laastus looduslikult sobivates tingimustes. Trapani ja Marsala vahel asub Itaalia suurim laguun, kus madal vesi ja tuuled loovad suurepärased eeldused selleks, et mereveest soola välja aurutada (täpsuse huvides – Nubia ei ole see suur laguun, vaid üks teine koht sealt mitte kaugel).

Veebruarist märtsini pumbatakse soolane merevesi kanalite kaudu basseinidesse. Vee taset pidevalt vähendades kasvab mineraalide sisaldus ja tekib punakas toon. Soolasuse kasvades pumbatakse vesi järgmisesse basseini.

Lõpuks katab paksu soolakihti paar sentimeetrit vett. Kalda äärest saab soovi korral otse basseinist soola maitsta – see on tõeline delikatess, kui soola kohta üldse nii võib öelda. Aga sel on ka seletus olemas – kuna seda soola pole keemiliselt töödeldud, on seal tavalisest kõrgem kaaliumi ja magneesiumi sisaldus, samas aga vähem naatriumkloriidi.

Soola “lõikusaeg” on juulist augustini, kui sool rehitsetakse hunnikutesse kuivama.

Kui vanasti pumbati merevett tuulikutega, siis nüüd teeb pumpamise töö ära elekter. Tuulikutest on saanud menukas pildistamisobjekt.

Trapani lähedal on soolabasseinide regioone kaks. Nubia ja teine on Marsala lähedal laguuni ääres (stagnone). Külastamine maksab natuke raha, aga lapsed saavad tasuta.